steun- en compressiekousen

Therapeutische compressiekousen

Als men rechtstaat is er een sterke neerwaartse zwaartekracht. Om het bloed terug naar boven te voeren, spannen de kuitspieren op bij het bewegen. Vaatkleppen zorgen ervoor dat het bloed niet kan terugstromen. Als deze spierpomp echter niet goed meer werkt of de vaatkleppen niet voldoende sluiten, wordt het bloed niet goed afgevoerd naar het hart. Zo ontstaan beenklachten en aandoeningen zoals spataderen, dikke en pijnlijke benen, vermoeidheid, krampen en vochtophopingen (oedeem). De kans op spataderen is bij vrouwen ongeveer tweemaal zo groot als bij mannen. Het risico op spataderen neemt toe naarmate men ouder wordt. Ook het risico op trombose is de laatste jaren aanzienlijk toegenomen.

Therapeutische compressiekousen kunnen hier aangeraden of voorgeschreven worden. Therapeutische compressiekousen oefenen een opwaartse druk uit op de benen. Zo ondersteunen ze de afvoer van vocht en afvalstoffen richting het hart zodat het vocht zich niet kan opstapelen in de benen. De druk aan de enkel is het grootste en neemt af naar boven toe. Er bestaan vier drukklassen, hoe hoger de drukklasse, hoe hoger de druk. Klasse I wordt vooral preventief gedragen, klasse II bij lichte klachten en klasse III en IV bij zwaardere klachten, na advies van uw arts.
Een goed, individueel passende kous is belangrijk omdat de kousen nauwkeurig een bepaalde druk moeten uitoefenen. Onze compressiekousen zijn leverbaar in verschillende drukklassen, in neutrale kleurstelling of in hippe eigentijdse kleuren. Uiteraard hebben we ook sportieve, therapeutisch elastische steunkousen voor de man in ons assortiment. We kunnen verschillende lengtes in de beenkousen aanbieden: van enkelkous tot panty.

Steunkousen

Naast therapeutische compressiekousen kunnen ook steunkousen bij onze OrthoShops verkregen worden. De begrippen steunkousen en compressiekousen worden vaak door elkaar gebruikt maar ze zijn niet hetzelfde. Steunkousen geven minder druk dan compressiekousen, ze worden voornamelijk gedragen indien slechts minimale steun nodig is, bijvoorbeeld ter ondersteuning van de bloedcirculatie als men lang in een vliegtuig moet stilzitten. Ze zijn zonder voorschrift te verkrijgen en worden niet terugbetaald door uw mutualiteit. De druk van de kous is ook bij steunkousen over de lengte van het been verschillend. Aan de enkel is de druk het sterkste en deze neemt af naar boven toe. De fijnheid van de steunkous wordt uitgedrukt in de eenheid Denier. Hoe hoger dit getal, hoe dikker de gebruikte draad voor het vervaardigen van de steunkous. Steunkousen hebben een denier van 70, 140 of 280.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info