Zonnen mag, maar doe het veilig!

Na een lange winter verlangt iedereen wel naar het heerlijke gevoel van die warme zonnestralen op onze huid. Een zonnige dag zorgt ervoor dat je minder vermoeid en prikkelbaar bent. De zon helpt je ook om vitamine D aan te maken. Dit is goed voor je beenderen, celgroei, afweersysteem, hormoonhuishouding en zenuwstelsel. Dagelijks 15 à 30 minuten zonlicht op je handen, armen en gezicht volstaan om de nodige vitamine D aan te maken. De zon bezorgt ons dus veel goeds. Maar let op, deze kan ook schadelijk zijn…

Zonneschade

Je huid maakt pigment aan, die door zonlicht gefilterd wordt en je een bruin kleurtje geeft. Maar deze bruine kleur beschermt je niet tegen zonnebrand. Overmatige blootstelling aan de zon kan voor verbranding van de huid zorgen, die op langere termijn huidveroudering tot zelfs huidkanker kan veroorzaken. Het enige middel die helpt tegen zonnebrand is: zonnecrème. Let wel. Er bestaan verschillende soorten zonnecrèmes voor specifieke huidtypes of -problemen. Ben je bijvoorbeeld zwanger? Heb je last van acné? Heb je een zonneallergie? Vraag steeds raad bij je apotheker, om de meest geschikte zonnecrème te vinden.

Hoe veilig zonnen?

Dat de zon schadelijk kan zijn weten we al. Dat we ons hiertegen kunnen beschermen met een geschikte zonnecrème weten we ook al. Maar hoe zit dat nu precies allemaal? We diepen het hier even verder uit.

Je hebt waarschijnlijk wel al eens gehoord van UVA en UVB-straling. Dit zijn enkele van de ultraviolet (UV) stralen, waar we het meest mee te maken krijgen. UVB helpt de huid om vitamine D aan te maken, maar kan bij langdurig contact zonnebrand, DNA-schade en huidkanker veroorzaken. Slechts een beperkte hoeveelheid van deze UVB stralen zorgt voor reparatie en voor een hogere melanineproductie van de huid, waardoor deze bruin wordt. Een beperkte hoeveelheid van deze UVB stralen, kan dus geen kwaad.

Daarnaast is er ook nog de UVA-straling. Deze ultraviolette straling bereikt tot wel 95 % van het aardoppervlak en is dus sterk aanwezig. Deze straling verbrandt de huid niet, maar kan tot heel diep in de huid doordringen. Daar kan het schadelijke chemische reacties opstarten, die dan weer tot DNA-schade kunnen leiden. UVA-stralen kunnen door glas heen gaan en dragen bij tot de huidveroudering en onderdrukking van de afweer in ons gehele lichaam.

Wanneer je zonnecrème koopt, controleer je best vooraf of deze een UVA- en UVB-filter bevat. UVB-bescherming wordt aangeduid met 20, 25, 30, tot maximaal 50. Dit wordt ook wel SPF (=Sun Protective Factor) genoemd. Een goed zonneproduct bevat daarnaast ook beter bescherming tegen UVA-stralen. Deze producten worden vaak gekenmerkt met een cirkeltje en dit moet dus zeker op je verpakking staan.

Hoeveel zonnecrème gebruiken?

Jezelf insmeren met zonnebrand is dus héél belangrijk, maar hoeveel en hoe frequent dien je dit te doen? Als je nog zonnecrème hebt liggen van vorige zomer, ben je waarschijnlijk niet goed bezig en heb je te weinig gesmeerd. Met een fles van 200 ml, zou een volwassen persoon namelijk zijn hele lichaam 6x kunnen insmeren. Herhaal dit smeren iedere 2 uur, ook na het zwemmen of als je veel gezweet hebt. Zelfs bij waterproof zonnebrandmiddelen!

Nog wat zonnige tips:

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Door verder te surfen, stemt u in met ons cookie-beleid. Meer info